آسفالت رنگی

راه ابریشم » آسفالت رنگی

آسفالت رنگی امروزه در بیشتر کشور های دنیا کاربرد های زیادی دارد و سال هاست که از آن استفاده می کنند.

برنامه ریزی برای توسعه و پیشرفت مدیریت معابر شهری و افزایش سطح های پوشیده شده با آسفالت رنگی در شهرها، یکی از مهم ترین برنامه های مدیران شهرها، برای مقابله با بسیاری از بحران ها می باشد.

این روزها، پوشش هایی برای روسازی رنگی به عنوان آسفالت رنگی به ویژه در محیط‌ های شهری، توجه کارشناسان را جلب کرده است و در اغلب  بزرگراه‌ ها و اتوبان ‌‌‌های کشور‌‌‌ های پیشرفته و توسعه یافته برای مشخص کردن قسمت های متفاوت در آسفالت، به جای رنگ آمیزی، از قیرهای رنگی استفاده‌ می‌ کنند که در اثر مواد معدنی موسوم به اکسید تیتانیوم که در آن‌ ها وجود دارند، رنگی‌ می‌ شود.

اجرای درست آسفالت در زیبایی جاده‎اجرای درست آسفالت در زیبا سازی جاده ها اهمیت زیادی دارد و یکی از این روش های روسازی رنگی هستند.

آسفالت رنگی نوعی آسفالت می باشد که با اضافه کردن رنگ دهنده های متفاوت مثل اکسید آهن به آن، رنگ خاصی به خود می گیرد. که از آن برای مشخص کردن قسمت های خاصی مانند پارکینک استفاده می کنند.

آسفالت رنگی

روش های تولید آسفالت رنگی

روش تولید آسفالت به دو صورت پیوسته و ناپیوسته می باشد.

آسفالت رنگی ناپیوسته

تولید آسفالت رنگی ناپیوسته

در واحد ناپیوسته، رنگدانه ها را می توان به طور دستی توسط شوت های معمولی متقسم به مخلوط اضافه کرد. رنگدانه ها به طور معمول در بسته بندی های پلی اتلین ریخته می شوند که نیازی به خالی کردن این بسته نیست زیرا پلی اتین در درجه های 140_130 سانتی گراد به طور کامل حل می شوند.

از فواید این روش این است که دیگر هیچ گونه گردو غباری ایجاد نمی شود و عمل اختلاط در مدت زمان کوتاهی در حدود 90_60  ثانیه انجام می شود. برای جلوگیری از لخته شدن رنگدانه ها باید آن ها را پیش از قیر اضافه کرد و حدود 15_10 ثانیه با سنگدانه ها مخلوط شود.

آسفالت رنگی پیوسته

تولید آسفالت رنگی پیوسته​

در واحد پیوسته دیگر نمی توان با روش دستی رنگدانه ها را اضافه کرد، بلکه لازم است کارخانه، مجهز به یک واحد اندازه گیری رنگدانه ها باشد. اما به طور کلی، واحد تولید آسفالت رنگی به جز همزن به تجهیزات خاصی نیاز ندارد. با استفاده از فناوری روز دنیا آسفالت هایی با رنگ های قرمز، سبز و سایر رنگ های کاربردی در بعد ترافیکی تولید خواهد شد.

استفاده از بایندر های رنگی یک روش عمده برای تهیه ی آسفالت رنگی و سطوح رنگی می باشد. آسفالت رنگی به وسیله ی افزودن پیگمنت در هنگام اختلاط آسفالت تهیه می شود و بیشتر پیگمنت اکسید آهن استفاده می کنند.

به طور معمول آسفالت رنگ شده با کیفیت استفاده می کنند تا مطئن باشند که سطوح رویی مواد در زمان ترافیک خصوصیات رنگ خود را حفظ کند. ضعف اصلی مخلوط آسفالت رنگی که با استفاده از قیر های معمولی تولید می شوند به شرح زیر می باشد:

تنها رنگی که به دست می آید قرمز می باشد.

انجام خدمات آسفالت رنگی

مقدار اکسید آهن مورد نیاز برای تولید این رنگ زیاد می باشد بنابراین قیمت تمام شده محصول افزایش می یابد.

برای تولید آسفالت با رنگ هایی به جز قرمز، قیر های اصلاح شده پلیمری لازم است. در این گونه از قیر های سنتزی به علت عدم حضور آسفالت می توان از پیگمنت های متفاوتی برای به دست آوردن انواع مختلف رنگ ها استفاده کرد. خواص رئولوژیک و مکانیکی این بایندر های سنتز شده با قیر های معمولی یکی می باشد تنها با این تفاوت که دمای تجهیزات ویسکوز درجه حرارت بالا این بایندر ها 15 درجه سانتی گراد کمتر از قیر نفوذی مربوطه می باشد.

آسفالت های تولید شده توسط این بایندر برای رنگی شدن به یک تا دو درصد پیگمنت نیازمند است در صورتی که برای تولید آسفالت به رنگ قرمز با قیر های معمولی به بیش از 5 درصد پیگمنت نیاز می باشد.

ویژگی های رنگ دانه های رنگی

رنگدانه ها در طیف رنگی زرد، قرمز، قهوه ای روشن، قهوه ای مایل به سبز و قهوه ای پر رنگ می باشند و اصولا حاوی رنگ های ترکیبی از قهوه ای زرد هستند و نوع سنتزی آن حاوی رنگ های زرد، قرمز، سیاه و قهوه ای می باشد و رنگ های ترکیبی در این دسته از رنگدانه ها وجود ندارد.

رنگدانه ها از لحاظ فیزیکی به چهار دسته تقسیم می شوند. به گونه ای که رنگدانه های آسفالت را به صورت های فشرده، پودری، گرانول و دوغاب مورد استفاده قرار می دهند. در این نوع از بخش بندی ذرات رنگدانه ها  را می توان به مناسب ترین حالت، به صورت فشرده قرار داد، در نتیجه این ذرات به هم می چسبند و پس از این که به خوبی فشرده شدند و به با هم مخلوط شدند می توانند به شکل روان در بیایند.

هنگام استفاده از رنگدانه ها،آن ها به صورت پودری می باشند. این پودر ها به صورت ذرات خیلی ریزی می باشند. اما زمانی که رنگدانه ها به شکل فشرده هستند به آسانی می توانند شکل روان را به خود بگیرند. این رنگدانه ها گردو و غباری را ایجاد نمی کنند.

رنگدانه های آسفالت وقتی به شکل فشرده باشند جای کم تری را آشغال می کنند بنابراین استفاده از رنگدانه های فشرده نسبت به رنگدانه های پودری بهتر می باشد. استفاده از رنگدانه ها به این صورت می باشد که باید مقدار مناسبی از آن ها را استفاده کرد زیرا گاهی پیش خواهد آمد که میزان رنگی که در آن ها استفاده شده به حدی نخواهد بود که بتواند رنگ دهی زیادی را ایجاد کند. اگر می خواهید از رنگدانه ها به میزان زیادی استفاده کنید این کار باعث نخواهد شد که رنگ خوبی را ارائه دهد، بنابراین استفاده از رنگدانه ها باید به میزان مناسبی باشد.

قیمت آسفالت رنگی

هزینه آسفالت رنگی به ازای هر تن به متر مربع  و با توجه به عمق آسفالت مورد نظر می باشد. با توجه به اینکه زمان خشک شدن آسفالت و نحوه آسفالت کاری رنگی مانند آسفالت معمولی نمی باشد بنابراین از نظر قیمت با آسفالت معمولی متفاوت می باشند عوامل موثر بر قیمت آسفالت رنگی بیشتر تحت تاثیر فرآورده های شیمیایی و قیمت دلار و تورم در کشور می باشد.

طبق گفته کارشناسان، قیمت تمام شده آسفالت رنگی در مقایسه با رنگ کردن آسفالت، کمتر است و این نکته‌ ای است که علاوه بر زیبایی، دوام و امنیت جاده، با استفاده از این نوع آسفالت را در مناطق خاصی بالا می برد. مجموع این عوامل سبب شده تا شهرداران محترم کشور و مهندسین و طراحان بخش های عمران و شهرسازی، در پی دستیابی به تکنولوژی تولید آسفالت رنگی باشند. فروش آسفالت رنگی برای مصارف متفاوت و با قیمت‌ های متفاوت، انجام می شود و نمی توان قیمت دقیقی را برای آن مشخص کرد، زیرا با توجه به پروژه مورد نظر، بهای تمام شده آن نیز متفاوت می باشد.

درزگیری با دستگاه

ماندگاری آسفالت رنگی چند وقت است؟

آسفالت های رنگی ماندگاری بالایی دارند. این آسفالت ها بسیار مقاوم تر از آسفالت های معمولی می باشند، بنابراین در تغییرات و نوسانات آب و هوایی این آسفالت های رنگی تغییر رنگ نمی دهند و دچار ترک نمی شوند. اما اگر این آسفالت ها بر روی آسفالت معمولی پخش شوند ماندگاری کمتری دارند چون ممکن است از لایه ی زیرین خود کنده شوند.

4.4/5 - (7 امتیاز)